Fortsätt till huvudinnehåll

Introduktion

Vi lever i oroliga tider. När jag skriver detta pågår stora demonstrationer från tyska bönder och i USA går Texas emot Washingtons vilja och sluter sina gränser mot vad de kallar en invasion av illegala invandrare. I Washington, Stockholm, London och andra städer i väst, och ännu mer i städerna i det globala Syd, följer den ena demonstrationen efter den andra mot vad internationella domstolen i ett interimistiskt beslut har sagt troligen är ett folkmord utfört av Israel i Gaza. För ett par år sedan hade vi stora demonstrationer från människor som värdesatte personlig frihet och inte ville bli påtvingade medicinska ingrepp. 

På ytan kan det se ut som att dessa konflikter inte hänger ihop. Men det som förenar dem, vare sig demonstranterna är medvetna om det eller inte och vad de än tycker om varandra, är att de alla reagerar på effekterna av den härskande klassens politik. Närmare bestämt är det den härskande klassen i västvärlden som de, på olika sätt, är missnöjda med. 

2016 kallade Hillary Clinton anhängarna till Donald Trump för "a basket of deplorables". Och Kanadas Justin Trodeau kallade missnöjda långtradarchaufförer för  “The small fringe minority ... who are holding unacceptable views". Så talar västliga makthavare om folket, när folket är kritiskt mot dem. Då är de bedrövliga och oacceptabla. Den här sidan ansluter sig till de bedrövliga som har oacceptabla åsikter, dvs folket. Även om någon är lite insnöad, eller intolerant på vissa sätt, så kan han eller hon samtidigt ha helt legitima kritiska åsikter om den härskande klassens politik.

Temat för den här sidan är att kritiskt granska makten, inte maktens kritiker. Att granska maktens kritiker sköts redan av de stora medierna. Så att kritiska granska de gamla medierna är en del av paketet där makthavarna granskas och kritiseras.

Granskningen görs från ett perspektiv bortom de vanliga indelningarna. Vänster- och högerindelningen känns ofta utlevd och irrelevant, tycker jag. Men om jag ändå ska använda den så lägger jag till en vertikal axel som står för centralisering av makten kontra decentralisering av makten och placerar mig någonstans i nedre vänstra hörnet som KLM, konservativ marxist leninist. Vad det kan tänkas betyda planerar jag att utveckla här. I Sverige följer jag Örebropartiets- och Malmölistans utveckling med intresse.






Kommentarer